onsdag 24. juli 2013

Havrehorn

Jeg velger heller å bake en å kjøpe en seig og tørr kneip på butikken, eller bruke masse penger på et brød det faktisk går ann å spise. Vi klarer ikke spise opp hele brødet før det blir seigt og tørt, så da er det billigere og bedre for oss å bake ved behov og heller fryse ned det som blir formye til vi trenger det.

Jeg har en stund nå hatt lyst til å bake horn, gjerne fylte, men også tomme. Jeg har også hatt lyst til å prøve å bruke havre i bakst etter at jeg på en handletur så en nyhet i hylla; Havreboller. Jeg bruker ikke lenger å bake rene hvetemelsprodukter, annet enn i hveteboller (men skal prøve å lage med havre i en annen gang), da jeg har lest i en artikkel ett sted at det ikke er så sundt med hvete. Rug bruker jeg mye.

Så i dag gikk jeg på butikken og kjøpte havre (lettkokt økologisk, var billigere faktis) og sesamfrø (også økologisk, fordi det var det eneste de hadde) og gikk rett hjem og bakte.

Oppskriften jeg brukte på hornene mine fant jeg i "Damms Store BAKEBOK", men jeg har endret litt på den da det ikke var en havreoppskrift, den var til søtbakst så jeg droppa sukkeret, pluss at jeg ikke hadde nok smør og at jeg dobblet den.


Oppskrift:

  • 50 gram gjær
  • 150 gram smør
  • 50 gram olje
  • 2 dl melk
  • 4 krm salt
  • 4 dl havre
  • 6 dl hvetemel
  • 1 egg til pensling
  • Litt havre eller sesamfrø til pynt
Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret, ha i melken og oljen og la væsken bli lunken før du heller den over gjæren. Rør så til gjæren er oppløst og ha i salt, havre og melet, men la litt være igjen. Arbeid med deigen til den er blank og smidig.
Strø over ett tynt lag med mel, dekk med plast og sett til heving i 40 minutter.


 På bakebordet elter du inn resten av melet og deler deigen i to. Disse kjevler du til runde leiver, cirka 24 cm i diameter.
 
Skjær (bruk gjerne pizza-skjærer) ut hver kake i 6-8 snipper...

 
... og legg på eventuellt fyll på den bredeste delen. Rull dem sammen fra den brede delen mot spissen.

 
Legg hornene på bakepapirkledde stekebrett og la dem heve under klede i 30-40 minutter.
 
 
Pensle med egg og dryss på pynten.

 
Stek hornene midt i ovnen på 250°C i 5-7 minutter. Avkjøl på rist.
 
 
De med ost og skinke inni er bare helt nydelige å spise mens de enda er varme og osten fytende. NAM!!
 
 
 
Holdbare 3-4 dager i brødboks eller cirka 6 måneder i fryser.

Sukkerkjeks

Eller Sugar Cookies som de også heter :)


 
Her kan dere se ferdig "flooded" hvite cookies. Disse ble jeg ikke ferdig med da jeg ikke hadde nok glasur, så de ble ikke brukt (men spist av meg).
 
 
Det er første gang jeg prøvde meg på å lage slike kjeks og å pynte de. Som dere kan se på de andre bildene under så er jeg litt ustø når jeg legger flod-kanten, men øvelse gjør mester. Jeg valgte selvsagten av de vanskligste teknikkene på pynting også, "broderi", noe som ikke er lurt de første gangene du pøver deg på dette. Jeg fikk heller ikke glasuren helt rett så de rant litt ut, disse broderiene mine.
 

Oppskriften:

  • 200 gram smør
  • 200 gram sukker
  • 400 gram hvetemel
  • 1 egg
  • ønsket smak (sitron, valilje, sjokolade, osv.)

Ha smør og sukker i en bolle og miks det hvit (jeg brukte 150g vanlig sukker og 50g melis), her er det best å bruke en mikser som har "K"-element.
Ha så i egget og miks det inn på lav hastighet. Ha til slutt i mel og eventuell smak (jeg glemte i min deig, men syntes de ble gode selv om). Når deigen klumper seg er den ferdig. Kna den så sammen til en ball og pakk den godt inn i plast og legg den i kjøleskapet i minst en time.

 
Kjevle ut deigen 5-10 mm tykk (store kjeks bør være cirka 10 mm) og trykk ut i ønsket form. Legg de ferdge kjeksene på ett bakepapirkledd stekebrett og sett det inn i kjøleskapet eller fryseren i 10-15 minutter før steking. Dette gjør at de holdr sin fine form og ikke flyter ut.


Stekes på 180°C i 7-10 minutter. De skal IKKE bli brune!

 
 Denne oppskriften er så å si helt lik uansett hvor du går hen på internett, men jeg lånte denne fra VillaPerlesukker.

 
 
 Nå skal kjeksene avkjøles og bli helt kalde før du begynner å pynte de. Du pynter med Royal-Icing og her er oppskriften.

Oppskrift:

  • 500 gram melis
  • 2 eggehvitter
  • 2 ss sitronsaft

Sikt melis i en bolle og tilsett eggehvittene, pisk dette i et par minutter og tilsett så sitronsaften (om du ønker annen smak på glasuren enn sitron tilsetter du f.eks. tuttifrutti-essens i stedet for sitron og bruker litt vann istedet for å matche mengden med sitronsaft).
 
Glasuren skal bli ganske stiv og du skal kunne ta litt mellom tommel og pekefinger og dra fingrene fra hverandre. Da skal de bli igjen to stive topper som ikke synker sammen.
Denne glesuren passer nå perfekt til "outline" (kanten du må ha før du "flooder") og til pynt. Når du skal floode må du tilsette mer væske for å då en litt mer flytende konsistens.
Farg glasuren i ønsket farge/farger.

 
Her har jeg flooded de rosa kjeksene. Man starter med å lage kanten som skal gå langs kjeksens ytterkant. Denne kanten lages i den stiveste glasuren og må få tørke i minimum 15 minutter før du flooder. Å flood gjør du ved å tynne ut glasuren til middels konsistens og bruker sprøytepose, sprøyteflaske eller en skje (lettest med en avde tø første). Begynn langs kanten og jobb deg innover. Pass på at du ikke har for mye på da det kan renne over. "Bank" kjeksen i bordt eller rist den litt for å få glaruren til å flyte jevnt utver og fyll eventuelt på litt om den ikke er helt dekt. La nå kjeksen tørke over natten. Den må være helt tørr før du begynner å pynte.


Her har jeg pyntet med "Broderi"-teknikk i hvit glasur, men den ble litt for tynn og fløt litt ut (skulle vært mer markert). Med denne teknikken må man jobbe litt og litt for ellers kan glasuren tørke og fu får stygt resultat. Jeg brukte en pensel med flat frikantet kost for å få til denne teknikken.

 
 Her ser dere en liten del av en blomst og blad-teknikken. Klarte selvsagt å miste brettet litt, så noen av kjeksene fikk skader da de ikke var helt tørre (viktihetenmed å la dem tørke i minimum 12 timer/over natta).


Her er alle kjeksene ferdig og hjertene var så små at de fikk bare prikker som pynt.

 
Kjeksene skled litt på fatet, men det ble fortsatt veldig fint. Som dere kan se så er halvparten av kjeksene speilvendt. Dette gjorde jeg fordi jeg syntes de bet ble så kjedelig om alle var samme vei. For å få speilvendte kjeks så stikker du dem ut på vanlig måte, men snur dem når du legger dem på brettet før de stekes.


Håper det smakte og at dere fikk noen gode tips.


 

Saftig Landbrød


Denne oppskriften her jeg hatt lenge og brukt mye. Den er kjempe enkel, er rask å lage (men må heve lenge) og smaker kjempe godt. Den er myk inni og sprø utenpå.
Om man ønsker kan man tilsette ting i brødet f.eks. oliven, soltørket tomat, frø, osv.. Formen på brødet bestemmer man selv, jeg liker den runde "rustikke" formen som vist over, men man kan lage avlangt og man kan også dele deigen i to (som oppskriften faktisk sier).

Oppskriften:

  • 1 pakke gjær
  • 5 dl lunket vann
  • 2 ss olje
  • 2 ts salt
  • 4 dl siktet rugmel
  • 8-9 dl siktet hvetemel
Smuldre gjæren i en bolle og løs gjæren opp i noe av vannet, før du tilsetter resten av vannet, salt og siktet rugmel.
Elt inn siktet hvetemel til en passe fast deig. Her kan du bruke hånd eller maskin.
Dekk deigen med plast og sett den til heving i cirka en time. Slå deigen ned, dekk med plast igjen og sett den til annengangsheving i cirka 45-60 minutter.
Deigen er ferdig hevet når ett lett trykk med fingeren går sakte ut igjen.
Ha deigen på ett lett melet bord og form den slik du ønsker og legg det på en bakepapirkledd stekeplate. Dekk brødet og sett det til heving i cirka 30 minutter.
Forvarm stekeovnen til 275 °C.
Lag snitt i brødet med en skarp kniv, dusj det lett med vann og dryss med litt hvetemel på toppen.

Stek brødet på nederste rille i 15 minutter før du senker temperaturen til 200 °C og steker videre i 10-15 minutter.
Avkjøl brødet på rist (om du ønsker litt mykere skorpe dekker du brødet med ett klede mens det avkjøles).
Brødet kan fryses inntil 6 måneder.

Håper det smaker!
Ny stekt er det best :)

onsdag 17. juli 2013

Desiliter eller gram? Viktigheten med vekt

Vekt: En redning til baksten


Denne snertne lille dingsen fikk jeg til jul og den sto høyt på ønskelisten. Om man baker og leger mat etter oppskrift, så finner man dem oftest med ingrediensmengder i gram og ikke i desiliter, noe som kan gi varierende resultat på det du lager. Ved f.eks. mel kan man dunke litt på desiliter-målet og få plass til mer... Dette gjør at melet blir kompakt og du kan få altfor mye mel, men om du bruker vekt får du riktig mengde mel sel om melet blir kompakt.

Jeg bakte i går en deig til å lage horn med (selv om jeg valgte å rulle dem ut til rundstykker) og brukte da vekten på alt om skulle veies. Deigen fikk en helt annen konsistens enn det jeg er vandt med, men da en fikk hevet ble den ganske bra. Jeg lot de etterheve på stekebrettet ganske lenge før jeg stekte dem og jeg er strålende fornøyd med resultatet. Det var PERFEKT! Aldri fått så bra resultat før og sverger nå til vekt.

Har du ikke vekt burde du virkelig invistere i en! Jeg har denne fra Wilfa og den har flere mål inne, så du trenger ikke å regne om fra f.eks. amerikanske oppskrifter. Liten og snerten er den og.


Vært få innlegg her nå, men vi har flyttet og det har vært litt kaos. Men det kommer, og det kommer ett spennende innlegg alt over helgen.