søndag 28. desember 2014

Kransekake

Eller rettere sagt HVIT Kransekake.

 
 
I Januar skal yngstemann Theodor døpes og i den anledning har jeg tenkt å ha kransekake på kakebordet. Jeg har lenge ønsket å lære meg å bake kransekake da dette er en populær kake på de fleste kakebord og til Jul. Og i bursdagen min i år fikk jeg de etterlengtede kransekakeformene av min søster og i stedet for å låne mamma sin mandelkvern hver gang så kjøpte min kjære meg en kvern.
 
For når man baker kransekake må man faktisk bruke en mandelkvern og ikke en kjøttkvern eller food-prossesor. For om man bruker noe annet så slår man fettet ut av mandelen og "ødelegger" den. Det betyr ikke at du ikke kan bruke kjøttkvern eller food-prossesor til nøttebunner og nøttekaker, men bare ikke til kransekake for da faller den sammen og ligner mer på havreflarn.
 
Det sies jo at kransekaker er best når den er laget med mandler med skall, da smaken sitter i skallet, mange bruker også 50/50 "påkledd" mandel og skåldet mandel for å få en litt hvitere og mildere kake. Men jeg gikk for en helt hvit kransekake da det vil se utrolig flott ut til dåp. For å få en helt hvit kransekake må man skolde alle mandlene.
 
For å skolde mandler å du ha mandlene i en kjele med vann som dekker mandlene pluss 1-2 cm ekstra. Dette lar du koke i ca. 10 minutter før du heller av vannet og slenger mandlene på ett håndkle (ett du ikke er redd for, for mandlene setter farge på det og det får du ikke vekk igjen) og velger hvordan du skal "kle av" mandlene. Det er lurt å gjøre det mens de enda er varme da skallet kommer lettere av da.
Du kan enten "poppe" de eller gnikke de mellom to håndkler. Å ta de mellom håndklær og gnikke for harde livet er raskest da du tar mange om gangen, mens du tar en og en når du "popper", men du må sitte å plukke de skoldete mandlene ut av håndkle etterpå.
Jeg valgte å "poppe" de og fikk god hjelp av Vanessa på 2 som syntes det var kjempe kjekt. For å "poppe" tar du en mandel mellom tommel og pekefinger og klemmer til, da skyter mandelen ut med ett pop og du sitter igjen med skallet. Det er lurt å sikte litt når du "popper" for du kan tenke deg at mandelen er som ett vått såpestykke og det virkelig skyter ut av skallet sitt. Hehe.
 
Når du har skoldet mandlene er det viktig at du lar de tørke i minimum 1-2 døgn. Har du dårlig tid (eller er for ivrig som meg) kan du legge dem på ett bakepapirkledd stekebrett (i ett lag, ingen mandler oppå hverandre) og sette de i ovnen på 50 grader med døra på gløtt i rundt en time. Det er lurt å røre litt rundt på mandlene innimellom og passe på dem litt. De skal ikke bli varmere enn kroppstempreratur og IKKE gyldene.
 
Så er et bare å kverne opp mandlene og jeg kan love at det er god trening for armene.
 
Med denne oppskriften fikk jeg 17 tykke ringer (skulle blitt 18, men jeg hadde ringene tykke).
 

Oppskrift:

  • 600 gram Skoldete Mandler
  • 600 gram Siktet Melis
  • 4 stk. Romtempererte Eggehvitter
  • Smør eller Olje
  • Semulegryn eller Hvetemel
 
Kvern mandlene og ha dem i en bolle.
Sikt melis oppi bollen og bland sammen
 
Skill eggene fra plommen og pisk eggehvittene lett.
 
Ha eggehvitten oppi det tørre, litt etter litt, til du får en fin masse som skal være sirka like klissete som marsipan. Du kan godt bruke kjøkkenmaskinen.
 
Pakk kransekakemassen inn i plass og legg i kjøleskapet over natten (eller om du lager massen om morningen kan du trille ut og steke på kvelden).
Smelt smør eller bruk olje og smør formene godt før du drysser godt over med semulegryn eller hvetemel. Om du bruker semulegryn kan glutenalergikere også spise kaken.
 
Rull ut fingertykke pølser for hånd eller bruk en kjøkkenmaskin med pølsetut. Er pølsetuten litt for stor er det bare å trille pølsene som kommer ut litt for hånf til du får ønsket tykkelse. Bruk mel eller semulegryn når du triller ut for hånd.
 
Forvarm ovnen på 200°C og stek ringene i ca. 10 minutter. Avkjøl kransekaken nesten helt før du tar dem ut av formen og legger de på rist til de er helt avkjølte.
 
Om du fryser kransekaken blir den god og seig når du tar den opp.
 
Lim sammen ringene med melis/royal icing eller smeltet hvit sjokolade. Pynt etter ønske.




Hvordan kransekaken blir pyntet får dere se i ett nytt innlegg etter dåpen.
 

lørdag 13. desember 2014

2 års kaken

Vanessa ble 2 år og det måtte selvsagt feires!

 
 
Vanessa har bursdag 28 oktober og i den annledning inviterte vi til selskap. Og da må man selvsagt ha kaker! Og pølser :)
 
 
Siden jeg ikke viste hvordan formen min ville være etter fødselen til Theodor for en måned siden tok jeg ingen sjanser og bakte sukkerbrødene i god tid og hadde dem i fryseren. Disse tok jeg opp to dager før jeg skulle servere kaken siden de trengte en dag til tining og en dag til fylling og pynting.
 
Jeg beregnet denne gangen god tid til å lage pynt fordi jeg fort ble sliten og jeg ville være sikker på at jeg fikk laget all pynten jeg trengte. Jeg skulle jo i tillegg til marsipankaken i to etasjer, som skulle være hovedkaken, lage alt det andre. Stian skulle stå for mat (pølser), drikke, kaffe og pynting. Pyntingen fikk han kun utføre om han fulgte mine instrukser, hehe.
 
Men selv om man beregner god tid, som faktisk hadde vært nok, så beregnet jeg ikke med ekstra tid for perfeksjonismen min. Sukk. Jeg blir aldri fornøyd med resultatet og jobber hardt for å få det helt perfekt. Får jeg ikke til det eller ikke har tid nok til å få det helt perfekt blir jeg sur og gretten og legger ett hat over hele prosjektet. Det er først når jeg får tid til å "roe" meg ned og se tilbake at jeg kan se at det faktisk ikke var så grusomt som jeg skulle ha det til. Jeg har den uvanen med å legge for høye forventninger til meg selv og blir veldig suffet når jeg ikke når opp til mine egne forventninger. Ikke bare bare å være perfeksjonist. Hehe.

Det ble reven som ble den store synderen til foventningene mine. Gresskarene ble jeg kjempefornød med og de var kjempe artige å lage.


 
Selv om jeg hadde planlagt å fylle, trekke og pynte kaken dagen før servering så endte jeg opp med å gjøre det rett før gjestene kom. For jeg hadde jo ikke medberegnet at Theodor kanskje ble sulten i løpet av helgen. *Klask i panna*. Tidsskjema var perfekt og alt lå i rute helt til Theodor krevde mat. Når det tar 20-30 minutter å amme og han vil ha mat ca. hver tredje time så blir tidsskjemaet ganske forskjøvet. Ikke kunne jeg be Stian ta over i mens for han baker ikke og jeg er for perfeksjonist til å slippe han til, selv om jeg vet han kunne klart det :)
 
Men kaker ble det og marsipankaken ble pyntet til slutt. Eneste er at jeg ikke ble helt ferdig med kaken da jeg ikke fikk tid. Jeg skulle hatt litt gresstuster i litt mørkere grønn enn marsipanen, i Royal Icing (melis med eggehvitte), langs skjøten mellom kakene og nede langs kaken mot kakefatet.
Men men. Ble nå fin fordi om :)
 
Kaken er i begge lag fylt med vaniljekrem, bringebær og bringebærsyltetøy og er smurt opp med krem før de ble trukket i marsipan jeg har farget selv. All pynt er laget i marsipan og festet med litt vann som lim.
 
Ellers på kakebordet er det smurte sveler, ostekake, gelé, gulrotmuffins og kjeks formet som "2" (men de er ikke med på bildet).
 

torsdag 11. desember 2014

Konfirmasjonskake

Victoria konfirmeres!

 
 
Og JEG fikk æren av å lage hovedkaken! Dette ble avtalt allerede i mai, til tross for at konfirmasjonen bare var fire dager før terminen min. Theodor fikk derfor streng beskjed om å enten komme ut i god tid før eller å holde seg inne til siste hånd på værket var gjort for jeg gledet meg VELDIG til å lage den kaken!
Vel... Theodor er sin søster lik og kom på overtid han også noen fødsel midt i kakebakinga ble det ikke ;) Hehe.
 
Vi diskuterte litt angående hvordan kaken skulle se ut og mamma hadde ett ønske om "putemønster" (ruter) og blomster som "renner" nedover siden av kaken da hun syntes det er kjempe flott. Victoria forelsket seg i en kake vi fant på internett (og jeg husker dessverre ikke hvem som la ut det bildet, men det er en norsk hobbybaker), og da gikk vi for en nesten lik versjon, men med putemønster på øverste etasje.
 
Kaken ble bestående av to etasjer hvor den øverste ble mørk sjokoladekake av oppskriften kalt "Anna's", fyllt med vaniljekrem og ferske bringebær og smurt opp med ett tynt lag vaniljesmørkrem, før den ble trukket med hjemmelaget fondant.
Den nederste etasjen ble rosa sukkerbrød (hadde i rosa fargepasta i røren. Dere kan se nederst på kaken til venstre at den er rosa inni.) fylt med vaniljekrem og ferske bringebær og smurt opp med krem før den ble trukket med hjemmelaget fondant den også.
All pynten, utenom konfirmanten og blingen, er spiselig og hjemmelaget.
 
Som dere ser er dette en "roseblad"kake og jeg lagde mer enn hundre roseblader i fondant for å dekke kaken. Jeg lagde dem i to rosa nyanser og i hvitt og satt hver kveld hele uken å lagde de. Aldri undervurder tiden man bruker på en detaljert kake! OFF! Jeg er kjempe glad for at jeg beregnet god tid fordi jeg var høygravid og fødeklar, for jeg regnet faktisk ikke med at det ville ta så lang tid å få kjevlet, stukket ut, flatet ut, rynket og foldet bladene slik jeg ville ha dem da jeg startet. Ei heller trodde jeg det ville gå med så mange for å dekke kaken. Jeg måtte jo i tillegg lage ekstra tilfelle de gikk i stykker under frakt eller montering.
 
 
 
Fantasi-blomstene er laget i samme nyanser som bladene og er stukket ut med en 5-blads roseutstikker. I midten er det fondant og spiselige perler.
 
Bladene festet jeg bare ved å bruke vann og penslet på på både blad og kake. Mens med blomstene som er store og tunge, samt henger nedover på siden, ville jeg være sikker på at de ikke datt av da jeg allerede hadde knust en av de og måtte i all hast lage en ny en og tørke den slik at den ble stiv. Så da gikk jeg for en middels tynn blanding av melis og vann som jeg penslet på både blomst og kake før jeg satt og holdt blomsten på riktig plass til melisen tørket. Satt som støpt. ;)
 
Putemønsteret på øverste kaken lagde jeg med en mønsterform som jeg trykket inn i fondanten. Den kjøpte jeg på Ebay, men fåes i de fleste butikker/nettbutikker som selger kakeutstyr. Blingen er også kjøpt på Ebay og kom i en remse på 10cm x 1m, så det var bare å klippe til ønsket bredde og lengde. Den festet jeg punktvis med melisblandingen.
 
En viktig ting når du lager etasjekaker: er å ha støttepilarer i kaken under som kaken over står på, samt ett brett under kaken som skal stå oppå. Hvis du ikke har det vil kaken oppå presse seg ned i den under. Jeg brukte papp som jeg klipte til og hadde dobbelt (to papp sirkler oppå hverandre), pakket den inn i aluminiumsfolie (for syns skyld når man skjærer i kaken) og gladpakk rundt der igjen for å hindre at man får aluminiumsfolie i kakestykket. Som pilarer brukte jeg tykke sugerør som jeg klipte til.
 
Kaken ble ikke perfekt (i mine øyne), men den ble jaggu meg FLOTT!


Gratulerer med konfirmasjonen lillesøster!

onsdag 19. november 2014

Søskenkjærlighet!

Hva er vel småsøsken til for, om man ikke kan erte dem litt?

 
 
 
 
I høst skulle min lillesøster Victoria stå konfirmant og i den anledning hadde jeg, mamma og storesøster Monica pønsket på ett pek, en liten spøk, vi skulle utsette Victoria for på konfirmasjonsdagen. Ideen om Stabburets Leverpostei kom ganske kjapt da alle som kjenner Victoria vet hun har en forkjærlighet for den. Ideene om utførelse havner fort på kake og lillebror Nicolai skyter fort inn fra sidelinjen at vi burde smøre opp en sjokoladekake med leverpostei. Den ideen ble kjapt nedstemt. Hehe.
Ideene ble mange, alt fra å lure henne til å tro at en stor gul kake med spiselig bilde med leverposteilogoen var hovedkaken i konfirmasjonen til Nicolai sin leverposteiglasur.
 
Av en eller annen grunn som jeg ikke husker ble spøken skrinnlagt, men jeg ga meg ikke så lett. Jeg hadde fått blod på tann! Og da Stabburet lanserte en leverposteilokk-kampanje var jeg ikke nådig. Jeg fant ett bilde av Victoria i lånt bunad (hun fikk jo ikke sin før konfirmasjonen), lastet det opp på lokk-siden og laget ett lokk som jeg også bestillte. I samme prosess tok jeg også kopi av lokk-bildet og fikk Stian til å skrive det ut til meg på jobben, der de har skikkelig god printer, etter att jeg hadde lekt meg litt med det. Endte opp med ett stort bilde og mange små.
 
Jeg satt en hel kveld å klippet ut 48 små bilder og ett stort ett før jeg tok lim på baksiden på ett og ett lite bilde, plasserte en tannpirker bakpå og la ett bilde oppå der igjen. Lagde egen kakepynt.
 
Så til kakedelen. Jeg hadde tidligere i september kommet over gule mini-muffinsformer og som lykkelig ny eier av ett mini-muffinsstekebrett måtte jeg jo bare lage mini-muffins. Så da, for å matche fargen til leverpostei, lagde jeg Oboymuffins (oppskrift kommer nederst). Glasuren måtte også matche leverposteien så den ble Oboysmørkrem. Jeg kunne sikkert hatt en dråpe rød fargepasta i både muffinsrøren og i glasuren for å få den litt nærmere i farge da leverposteien er svakt brunrosa. Men pytt pytt.
 
Jeg valgte å gjøre det enkelt da jeg pyntet mini-muffinsene med glasur slik at de ikke skulle stjele oppmerksomheten vekk fra leverposteipynten. I tilegg var klokken to om natten, natt til konformasjonen, jeg var fire dager fra termin og jeg hadde brukt hele dagen på å lage hovedkaken til konfirmasjonen. Jeg var SLITEN! Så da ble det enkelt :) Men det ble tøft fordi om.
 
 
Da kakene skulle serveres, snek jeg meg inn på vaskerommet der jeg danderte min lille spøk. Jeg la det store bildt i midten av ett kakefat og satt mini-muffinsene pent oppå bildet før jeg stakk kakepynten oppi noen av mini-muffinsene. Så snek jeg meg ut igjen med kakefatet og satt det på kakebordet. Alle lo godt da de så det og reaksjonen til Victoria var verdt det.
 
Spøken min var nå komplett, for under gaveåpningen hadde hun fått del 1 av spøken: leverposteilokket lå øverst i gaven fra oss ;) Hehe.
 
 
 
 

Oppskrift på muffins:

  • 125 g Smør
  • 2 dl Sukker
  • 3 Egg
  • 4 dl Hvetemel
  • 2 ts Bakepulver
  • 1 ts Vaniljesukker
  • 3 ss Oboy (eller mer om du ønsker det)
  • 1,5 dl Melk
Bruk romtempererte egg og smør.
 
Miks smør og sukker hvitt, men ikke for lenge.
Tilsett ett og ett egg og pisk godt mellom hvert.
Sikt inn alt det tørre og rør inn melk helt til slutt.
 
Stekes i 12-15 minutter på 170°C.
 
Denne røren holdt til 50 mini-muffins og 4 standard. Ellers holder den til 24 standard.
 

Oppskrift på smørkrem:

  • 100 g Smør
  • 300 g Siktet Melis
  • 1/2 ts Vaniljesukker
  • 2 ss Oboy (eller mer)
  • 3 ss Melk el. annen væske
Miks alt godt sammen til du får en klumpfri smørkrem. Det er viktig å bruke romtemperert smør.
 
Denne oppskriften ble litt stor til mini-muffinsene mine, så de 4 standarne som jeg beholdt selv fikk seg en god porsjon smørkrem hver seg :)
     
 



Kanelsnurrer

Fryseren skal fylles!

 

Eller, det er vel lov å leve i trua om at den skal det. Hehe.

 

Jeg er når jeg baker disse deilige bollene i uke 36, høygravid og veldig fysen på bakevarer. Jeg går for Kanelsnurrer og stor deig med tanke på å fylle fryseren litt. Oppskriften finner du her. Med denne oppskriften fikk jeg tre fulle brett med totalt 34 store kanelsnurrer og 5 små. Jeg er usikker på hvilken mengde jeg brukte av smør, sukker og kanel som jeg brukte som fyll da jeg bare tok til jeg var fornøyd. Etter etterhevingen, rett før de gikk i ovnen, penslet jeg kanelsnurrene med egg og drysset over med perlesukker. Jeg har brukt den svenske varianten som er hvitere og ikke like hard.
 
Deigen var så stor at jeg så meg nødt i å ta salongbordet i bruk, da kjøkkenbenken min var for liten.
Det å skulle kjevle ut en så stor deig er trening nok i seg selv om man ikke i tillegg er høygravid, sliten, har kraftig bekkenløsning og bordet er i knehøyde. Tok meg litt tid for å si det slik ;)

 
Her har jeg begynnt å smøre og de små klattene med smør er bare litt av hva som gikk med for å dekke hele deigen. Jeg brukte en slikkepott for å smøre ut og det er ett genialt triks når du har mye å smøre. Øverst i hjørnet ser dere min lille "hjelper" på nesten to år som hjalp til med å lage hull i deigen og å spise smørret. Hehe.
 

Ferdig smurt.

Her er deigen ferdig sukkret.

Så måtte kanelen på. Blir ikke kanelsnurrer uten kanel.

Her har jeg rullet den sammen. Mens jeg rullet dro jeg i rullen slik at jeg strammet den. Ved å gjøre det holder snurren seg samlet og blir ikke til en løs spiral etter steking.

3 fulle brett med kanelsnurrer klare til etterheving.

Store flotte snurrer.
 
Glemte å ta bilde av de med perlesukker på fr steking, men her er de inni ovnen. De hver godt og blir skikkelig store.

På toppen for dere se de ferdig stekt (bildet er oppned ser jeg, men jeg får ikke snudd det). Jeg pakket de inn i poser når de var avkjølt, men mange forsvant sporløst mens de enda var varme. Hehe. Både Stian og Vanessa hjalp til med å få dem til å forsvinne og merklig nok var det bare fire snurrer som kom seg så langt som til fryseren nede i boden. Woops! Hehe.

Beklager dårlige bilder, men jeg tok de med mobilen da jeg ikke ville grise ut kameraet, og mobilkameraet har sett sine bedre dager.

onsdag 2. juli 2014

Hveteboller

Boller, boller, boller i lange baner!

 
 

For en uke siden fikk den gravide meg VELDIG lyst på boller sent på kvelden. Jeg hadde ikke melk og tenkte da at jeg ikke kunne bake boller for jeg har lært at boller og andre søte gjærbakster skal bakes med melk. Så jeg spurte på ett bakeforum på Facebook hva annet jeg kunne bake, for den gravide var fast bestemt på å få i seg noe snadder.
Jeg fikk raskt vite at de fleste der inne bakte boller med vann og jeg fikk en god oppskrift flere anbefalte og som var GEDIGEN. De rådet meg til å halvere den, men den gravide meg øynet bare MER boller og valgte å ikke halvere oppskriften.
Idioten meg sjekket ikke om jeg hadde nok mel før jeg begynte og siden jeg hadde hatt vannet oppi bollen først og sto å hadde oppi melet til sist så jeg raskt at jeg hadde ett lite problem. Hormonell som jeg var (er, hehe) begynte jeg nesten å gråte. Men jeg kom på at jeg hadde flere typer mel i skapet og jeg fikk tømt hele skapet for mel og endte opp med hvete-,rug- og byggboller.
Det ble faktisk ikke så gale på smak, men jeg syntes oppskriften inneholdt vel mye salt og gjær og det kunne man smake.
Bollene ble spist opp av meg og Vanessa og ble spist som både boller og som rundstykker.
 
Siden det ble tomt i fryseren og jeg hadde lyst til å prøve oppskriften igjen, bare med litt mindre gjær og salt, samt med bare hvetemel handlet jeg inn masse mel og satt i gang med bakingen.
Denne gangen ble det 65 boller, i motsetting til sist da det "bare" ble 45. Bollene med flere meltyper ble litt mer kompakt i deigen, så derfor ble det mindre boller.
Jeg valgte også å lage 24 av bollene som Skoleboller.
 
 

Oppskrift:

  • 1000 g Vann (lunket)
  • 400 g Margarin (ikke smeltet, men romtemperert)
  • 3 pk Gjær
  • 300 g Sukker
  • 2200 g Hvetemel
  • 3 ts Salt
  • 2 ss Kardermomme
 
Denne oppskriften er veldig enkel. Ha vannet oppi bakebollen sammen med alt utenom melet, for det har du oppi litt og litt slik at du ikke får klumper. Når du har eltet deigen fast og fin (du bør bruke kjøkkenmaskin med eltekrok) setter du deigen til heving i ca. 30 minutter i varmt vann eller på ett lunt sted. Jeg har funnet ut at deigen er best å ha med å gjøre når den akkurat ikke lenger er klissete. Da får jeg de mest luftigste og perfekte bollene, i tillegg til at bollene er veldig lette å trille ut.
 
Når deigen er ferdig hevet elter du den bare litt forsiktig før du begynner å dele opp og trille ut, eller kjevle ut om du ønsker kanelsnurrer.
Trill ferdig alle bollene på en gang og plasser dem på brett med bakepapir. Har du ikke nok brett bruker du bare bakepapir på benken med bollene oppå til ett brett blir klart og du kan dra bakepapiret over på det ledige brettet.
La nå bollene få etterheve i minimum 40 minutter før du steker dem i 10 minutter på 220°C.

 Her har deigen fått hevet i vannbad og har blitt stor og fin.
 
 "Liten" kladd dette her :)
 
 Trille trille trille.
 
 65 boller står her til heving, men ikke alle vises for det ble litt plassmangel på benken og jeg måtte sette ett brett ett annet sted.
 
Skoleboller klargjort til vaniljekrem, men jeg burde nok ha lagd "hullet" før jeg lot de etterheve, for så å "hulle" igjen etter hevingen.
 
 Masse fyll må til!
 
Rant litt uttover, men hvem har sagt det trenger å se pent ut når man skal spise det selv?

 
Håper det smaker!


Hastverk blir ikke alltid lastverk

Bursdagskake til Mammas 51 års dag.

 
 
 
I anledning mammas bursdagselskap hadde jeg lengetenkt å lage en kake til henne og overraske henne med den. Vi har snakket litt om kaker og kakepynting i det siste da min søster konfirmeres til høsten. Mamma har kunnet fortelle meg at hun syntes kaker med putemønster og blomster som "renner" ned på siden er de fineste kakene. De og puteformede kaker.
Så da ble valget enkelt. Det skulle bli en kake med putemønster og blomster som "renner" ned på siden. Valget av kake var også veldig enkelt da jeg lenge har hatt lyst til å prøve en oppskrift som jeg lenge har sett blitt skrytet opp i skyene på diverse nettforum, nemlig Nettbakrens Sukkerbrød, eller Kakebunn som han kaller den. Hva jeg skulle ha inni var ikke like enkelt å velge når man er gravid og har lyst på så mye forskjellig, men jeg endte tilslutt opp med noe så utradisjonelt som blåbær og vaniljekrem.
 
Jeg nevner i overskriften at dette var en hastverkskake og det er fordi vi ikke viste helt om vi skulle dra i selskapet eller ikke da Vanessa ikke hadde vært helt frisk den uken og vi ville at hun skulle være noen dager feberfri før vi tok henne ut.
Vi handlet inn det vi trengte til kaken dagen i forveien og jeg bakte også bunnen dagen før. Om vi ikke dro i selskap hadde ihvertfall den gravide noe å gomle på. Hehe.
Det samme gjorde jeg med de enkle blomstene, legde de kvelden i forveien, slik at de skulle tørke og stivne slik at fikk form.
Blomstene har jeg laget ved å bruke en fem-bladsutstikker for så å tynne ut kantene med ett ball-verktøy. I midten har jeg limt spislige perler for kontrast og for å få blomstene til å "poppe" litt.
 
 
Denne oppskriften er STOR og gir to store og høye kaker i 24 cm form. Jeg valgte å dele oppskriften på 6 egg og jeg fikk MYE til overs.
 
 

Oppsrift:

  • 10 Egg (romtempratur)
  • 400 g Sukker
  • 2 ss Vann (temperert)
  • 300 g Hvetemel
  • 100 g Potetmel
  •  
Du kan smake til røren med revet sitronskall eller noen sitrondråper om ønskelig.
 
Det skal ikke være bakepulver i denne kaken. Bruker du tempererte egg og pisker den godt opp hever kaken seg kjempe luftig.
 
Egg og sukker piskes opp i ca. 10 minutter til røren er fin og luftig. Sett ned hastigheten på maskinen og tilsett vann før du lar røren piskes i yttligere 5 minutter. Da blir røren seig.
 
Sikt det tørre og ha det oppi røren, litt og litt, og løft en forsiktig inn med en slikkepott. Dette må gjøres veldig forsiktig, løft det inn i røren, ikke rør. Da beholder du luftem i røren.
 
Røren helles så i bakepapirkledde former (eller form, om du har en og har halvvert oppskriften eller en veldig stor form). Jeg har også kledd kantene på formen med bakepapir som stikker flere centimeter opp over kanten. Det har jeg gjort fordi kaken hever mye og da renner den ikke ut over kanten. Jeg smører formen med formfett/olje før jeg har bakepapir oppi.
 
Stek så kaken på 170°C midt i ovnen i ca. 30-35 minutter. Det kommer også litt ann på ovnen din, lær den å kjenne.
Under steking er det viktig å ikke åpne døren. Skru heller ned temperaturen om den blir for mørk oppå, fremfor å åpne opp og legge et bakepapir over.
Bruk vanlig over og undervarme. 
 
 Her kan dere se at jeg har pisket opp egg og sukker og dere kan se hvor stor røren blir når den blir skikkelig luftig.

 Sikt mel og potetmel i en annen bolle eller på ett bakepapir og ha det oppi litt og litt.
 

 Det er viktig å vende dette forsiktig inn og ikke røre. Sørg for å få med alt som synker til bunn også.

 Kaken hever mye og da er det lur å ha noe som den kan "vokse" opp langs, slik at den ikke renner utover når den når kanten.
 
Somdere kan se har jeg igjen masse røre etter å ha fylt hjerteformen. Det ble fylt i flere mindre former og spist opp ganske kjapt av gravide meg. Kaken er veldig god.

 Innen få minutter har gått etter at jeg har tatt kaken u fra ovnen velter jeg den forsiktig ut på en rist fo avkjøling og tar av bakepapiret som var i formen, som nå har klistret seg fast til kaken. Jeg bruker kaker oppned da bunnen er flatest og har finest kanter, derfor avkjøler jeg også kaken oppned.

Se så høy og fin den ble!

 
Jeg har ikke putemønster-preger, så jeg satt for hånd å klønet med papirstrimmler for å få riktig vinkel og avstand på mønsteret.
Jeg har farget marsipanen blå med Wilton Royal Blue fargepasta og trekt kaken etter at jeghadde delt og fylt den med blåbær og vaniljekrm og smurt den inn med kremfløte. I stresset dynket jeg ikke bunnen nok og jeg glemte å dynke begge bunnene, så kaken ble littfor tørr etter min smak.
Blomstene er også i marsipan og er farget hvite med Americolor Bright White. De spiselige perlene er kremhvite og gir en fin kontrast og bryer litt opp det blå og hvite, samtat de fremhever mønsteret og blomstene.
Blomstene har jeg "limt" på ved å pensle på vann på baksiden av blomstene. På de store har jeg også penslet litt vann på marsipanlokket der jeg skulle ha dem, for å være sikker på t de klistret seg fast.
Siden vi hadde det travelt avsluttet jeg hele kaken med ett silkebånd nederst. Det kunne ha vært bredere, men det var alt jeg fant i farten.
 
Og som dere kan se har Vanessa på 20 måneder "hjulpet" meg med å lage mønster :) Woops! Hehe.
 
Kaken ble godt mottatt og jeg høstet mye skryr for den. Mine besteforeldre stusset over fargen på marsipanen og spurte flere ganger om jeg var sikker på at dette var marsipankake. Hehe.
 
 
 
Jeg vil bare beklage for de dårlige bildene, men kameraet på mobilen har sett sine bedre dager, det var dårlig lys og jeg hadde dårlig tid.