søndag 28. desember 2014

Kransekake

Eller rettere sagt HVIT Kransekake.

 
 
I Januar skal yngstemann Theodor døpes og i den anledning har jeg tenkt å ha kransekake på kakebordet. Jeg har lenge ønsket å lære meg å bake kransekake da dette er en populær kake på de fleste kakebord og til Jul. Og i bursdagen min i år fikk jeg de etterlengtede kransekakeformene av min søster og i stedet for å låne mamma sin mandelkvern hver gang så kjøpte min kjære meg en kvern.
 
For når man baker kransekake må man faktisk bruke en mandelkvern og ikke en kjøttkvern eller food-prossesor. For om man bruker noe annet så slår man fettet ut av mandelen og "ødelegger" den. Det betyr ikke at du ikke kan bruke kjøttkvern eller food-prossesor til nøttebunner og nøttekaker, men bare ikke til kransekake for da faller den sammen og ligner mer på havreflarn.
 
Det sies jo at kransekaker er best når den er laget med mandler med skall, da smaken sitter i skallet, mange bruker også 50/50 "påkledd" mandel og skåldet mandel for å få en litt hvitere og mildere kake. Men jeg gikk for en helt hvit kransekake da det vil se utrolig flott ut til dåp. For å få en helt hvit kransekake må man skolde alle mandlene.
 
For å skolde mandler å du ha mandlene i en kjele med vann som dekker mandlene pluss 1-2 cm ekstra. Dette lar du koke i ca. 10 minutter før du heller av vannet og slenger mandlene på ett håndkle (ett du ikke er redd for, for mandlene setter farge på det og det får du ikke vekk igjen) og velger hvordan du skal "kle av" mandlene. Det er lurt å gjøre det mens de enda er varme da skallet kommer lettere av da.
Du kan enten "poppe" de eller gnikke de mellom to håndkler. Å ta de mellom håndklær og gnikke for harde livet er raskest da du tar mange om gangen, mens du tar en og en når du "popper", men du må sitte å plukke de skoldete mandlene ut av håndkle etterpå.
Jeg valgte å "poppe" de og fikk god hjelp av Vanessa på 2 som syntes det var kjempe kjekt. For å "poppe" tar du en mandel mellom tommel og pekefinger og klemmer til, da skyter mandelen ut med ett pop og du sitter igjen med skallet. Det er lurt å sikte litt når du "popper" for du kan tenke deg at mandelen er som ett vått såpestykke og det virkelig skyter ut av skallet sitt. Hehe.
 
Når du har skoldet mandlene er det viktig at du lar de tørke i minimum 1-2 døgn. Har du dårlig tid (eller er for ivrig som meg) kan du legge dem på ett bakepapirkledd stekebrett (i ett lag, ingen mandler oppå hverandre) og sette de i ovnen på 50 grader med døra på gløtt i rundt en time. Det er lurt å røre litt rundt på mandlene innimellom og passe på dem litt. De skal ikke bli varmere enn kroppstempreratur og IKKE gyldene.
 
Så er et bare å kverne opp mandlene og jeg kan love at det er god trening for armene.
 
Med denne oppskriften fikk jeg 17 tykke ringer (skulle blitt 18, men jeg hadde ringene tykke).
 

Oppskrift:

  • 600 gram Skoldete Mandler
  • 600 gram Siktet Melis
  • 4 stk. Romtempererte Eggehvitter
  • Smør eller Olje
  • Semulegryn eller Hvetemel
 
Kvern mandlene og ha dem i en bolle.
Sikt melis oppi bollen og bland sammen
 
Skill eggene fra plommen og pisk eggehvittene lett.
 
Ha eggehvitten oppi det tørre, litt etter litt, til du får en fin masse som skal være sirka like klissete som marsipan. Du kan godt bruke kjøkkenmaskinen.
 
Pakk kransekakemassen inn i plass og legg i kjøleskapet over natten (eller om du lager massen om morningen kan du trille ut og steke på kvelden).
Smelt smør eller bruk olje og smør formene godt før du drysser godt over med semulegryn eller hvetemel. Om du bruker semulegryn kan glutenalergikere også spise kaken.
 
Rull ut fingertykke pølser for hånd eller bruk en kjøkkenmaskin med pølsetut. Er pølsetuten litt for stor er det bare å trille pølsene som kommer ut litt for hånf til du får ønsket tykkelse. Bruk mel eller semulegryn når du triller ut for hånd.
 
Forvarm ovnen på 200°C og stek ringene i ca. 10 minutter. Avkjøl kransekaken nesten helt før du tar dem ut av formen og legger de på rist til de er helt avkjølte.
 
Om du fryser kransekaken blir den god og seig når du tar den opp.
 
Lim sammen ringene med melis/royal icing eller smeltet hvit sjokolade. Pynt etter ønske.




Hvordan kransekaken blir pyntet får dere se i ett nytt innlegg etter dåpen.
 

lørdag 13. desember 2014

2 års kaken

Vanessa ble 2 år og det måtte selvsagt feires!

 
 
Vanessa har bursdag 28 oktober og i den annledning inviterte vi til selskap. Og da må man selvsagt ha kaker! Og pølser :)
 
 
Siden jeg ikke viste hvordan formen min ville være etter fødselen til Theodor for en måned siden tok jeg ingen sjanser og bakte sukkerbrødene i god tid og hadde dem i fryseren. Disse tok jeg opp to dager før jeg skulle servere kaken siden de trengte en dag til tining og en dag til fylling og pynting.
 
Jeg beregnet denne gangen god tid til å lage pynt fordi jeg fort ble sliten og jeg ville være sikker på at jeg fikk laget all pynten jeg trengte. Jeg skulle jo i tillegg til marsipankaken i to etasjer, som skulle være hovedkaken, lage alt det andre. Stian skulle stå for mat (pølser), drikke, kaffe og pynting. Pyntingen fikk han kun utføre om han fulgte mine instrukser, hehe.
 
Men selv om man beregner god tid, som faktisk hadde vært nok, så beregnet jeg ikke med ekstra tid for perfeksjonismen min. Sukk. Jeg blir aldri fornøyd med resultatet og jobber hardt for å få det helt perfekt. Får jeg ikke til det eller ikke har tid nok til å få det helt perfekt blir jeg sur og gretten og legger ett hat over hele prosjektet. Det er først når jeg får tid til å "roe" meg ned og se tilbake at jeg kan se at det faktisk ikke var så grusomt som jeg skulle ha det til. Jeg har den uvanen med å legge for høye forventninger til meg selv og blir veldig suffet når jeg ikke når opp til mine egne forventninger. Ikke bare bare å være perfeksjonist. Hehe.

Det ble reven som ble den store synderen til foventningene mine. Gresskarene ble jeg kjempefornød med og de var kjempe artige å lage.


 
Selv om jeg hadde planlagt å fylle, trekke og pynte kaken dagen før servering så endte jeg opp med å gjøre det rett før gjestene kom. For jeg hadde jo ikke medberegnet at Theodor kanskje ble sulten i løpet av helgen. *Klask i panna*. Tidsskjema var perfekt og alt lå i rute helt til Theodor krevde mat. Når det tar 20-30 minutter å amme og han vil ha mat ca. hver tredje time så blir tidsskjemaet ganske forskjøvet. Ikke kunne jeg be Stian ta over i mens for han baker ikke og jeg er for perfeksjonist til å slippe han til, selv om jeg vet han kunne klart det :)
 
Men kaker ble det og marsipankaken ble pyntet til slutt. Eneste er at jeg ikke ble helt ferdig med kaken da jeg ikke fikk tid. Jeg skulle hatt litt gresstuster i litt mørkere grønn enn marsipanen, i Royal Icing (melis med eggehvitte), langs skjøten mellom kakene og nede langs kaken mot kakefatet.
Men men. Ble nå fin fordi om :)
 
Kaken er i begge lag fylt med vaniljekrem, bringebær og bringebærsyltetøy og er smurt opp med krem før de ble trukket i marsipan jeg har farget selv. All pynt er laget i marsipan og festet med litt vann som lim.
 
Ellers på kakebordet er det smurte sveler, ostekake, gelé, gulrotmuffins og kjeks formet som "2" (men de er ikke med på bildet).
 

torsdag 11. desember 2014

Konfirmasjonskake

Victoria konfirmeres!

 
 
Og JEG fikk æren av å lage hovedkaken! Dette ble avtalt allerede i mai, til tross for at konfirmasjonen bare var fire dager før terminen min. Theodor fikk derfor streng beskjed om å enten komme ut i god tid før eller å holde seg inne til siste hånd på værket var gjort for jeg gledet meg VELDIG til å lage den kaken!
Vel... Theodor er sin søster lik og kom på overtid han også noen fødsel midt i kakebakinga ble det ikke ;) Hehe.
 
Vi diskuterte litt angående hvordan kaken skulle se ut og mamma hadde ett ønske om "putemønster" (ruter) og blomster som "renner" nedover siden av kaken da hun syntes det er kjempe flott. Victoria forelsket seg i en kake vi fant på internett (og jeg husker dessverre ikke hvem som la ut det bildet, men det er en norsk hobbybaker), og da gikk vi for en nesten lik versjon, men med putemønster på øverste etasje.
 
Kaken ble bestående av to etasjer hvor den øverste ble mørk sjokoladekake av oppskriften kalt "Anna's", fyllt med vaniljekrem og ferske bringebær og smurt opp med ett tynt lag vaniljesmørkrem, før den ble trukket med hjemmelaget fondant.
Den nederste etasjen ble rosa sukkerbrød (hadde i rosa fargepasta i røren. Dere kan se nederst på kaken til venstre at den er rosa inni.) fylt med vaniljekrem og ferske bringebær og smurt opp med krem før den ble trukket med hjemmelaget fondant den også.
All pynten, utenom konfirmanten og blingen, er spiselig og hjemmelaget.
 
Som dere ser er dette en "roseblad"kake og jeg lagde mer enn hundre roseblader i fondant for å dekke kaken. Jeg lagde dem i to rosa nyanser og i hvitt og satt hver kveld hele uken å lagde de. Aldri undervurder tiden man bruker på en detaljert kake! OFF! Jeg er kjempe glad for at jeg beregnet god tid fordi jeg var høygravid og fødeklar, for jeg regnet faktisk ikke med at det ville ta så lang tid å få kjevlet, stukket ut, flatet ut, rynket og foldet bladene slik jeg ville ha dem da jeg startet. Ei heller trodde jeg det ville gå med så mange for å dekke kaken. Jeg måtte jo i tillegg lage ekstra tilfelle de gikk i stykker under frakt eller montering.
 
 
 
Fantasi-blomstene er laget i samme nyanser som bladene og er stukket ut med en 5-blads roseutstikker. I midten er det fondant og spiselige perler.
 
Bladene festet jeg bare ved å bruke vann og penslet på på både blad og kake. Mens med blomstene som er store og tunge, samt henger nedover på siden, ville jeg være sikker på at de ikke datt av da jeg allerede hadde knust en av de og måtte i all hast lage en ny en og tørke den slik at den ble stiv. Så da gikk jeg for en middels tynn blanding av melis og vann som jeg penslet på både blomst og kake før jeg satt og holdt blomsten på riktig plass til melisen tørket. Satt som støpt. ;)
 
Putemønsteret på øverste kaken lagde jeg med en mønsterform som jeg trykket inn i fondanten. Den kjøpte jeg på Ebay, men fåes i de fleste butikker/nettbutikker som selger kakeutstyr. Blingen er også kjøpt på Ebay og kom i en remse på 10cm x 1m, så det var bare å klippe til ønsket bredde og lengde. Den festet jeg punktvis med melisblandingen.
 
En viktig ting når du lager etasjekaker: er å ha støttepilarer i kaken under som kaken over står på, samt ett brett under kaken som skal stå oppå. Hvis du ikke har det vil kaken oppå presse seg ned i den under. Jeg brukte papp som jeg klipte til og hadde dobbelt (to papp sirkler oppå hverandre), pakket den inn i aluminiumsfolie (for syns skyld når man skjærer i kaken) og gladpakk rundt der igjen for å hindre at man får aluminiumsfolie i kakestykket. Som pilarer brukte jeg tykke sugerør som jeg klipte til.
 
Kaken ble ikke perfekt (i mine øyne), men den ble jaggu meg FLOTT!


Gratulerer med konfirmasjonen lillesøster!