onsdag 24. juli 2013

Saftig Landbrød


Denne oppskriften her jeg hatt lenge og brukt mye. Den er kjempe enkel, er rask å lage (men må heve lenge) og smaker kjempe godt. Den er myk inni og sprø utenpå.
Om man ønsker kan man tilsette ting i brødet f.eks. oliven, soltørket tomat, frø, osv.. Formen på brødet bestemmer man selv, jeg liker den runde "rustikke" formen som vist over, men man kan lage avlangt og man kan også dele deigen i to (som oppskriften faktisk sier).

Oppskriften:

  • 1 pakke gjær
  • 5 dl lunket vann
  • 2 ss olje
  • 2 ts salt
  • 4 dl siktet rugmel
  • 8-9 dl siktet hvetemel
Smuldre gjæren i en bolle og løs gjæren opp i noe av vannet, før du tilsetter resten av vannet, salt og siktet rugmel.
Elt inn siktet hvetemel til en passe fast deig. Her kan du bruke hånd eller maskin.
Dekk deigen med plast og sett den til heving i cirka en time. Slå deigen ned, dekk med plast igjen og sett den til annengangsheving i cirka 45-60 minutter.
Deigen er ferdig hevet når ett lett trykk med fingeren går sakte ut igjen.
Ha deigen på ett lett melet bord og form den slik du ønsker og legg det på en bakepapirkledd stekeplate. Dekk brødet og sett det til heving i cirka 30 minutter.
Forvarm stekeovnen til 275 °C.
Lag snitt i brødet med en skarp kniv, dusj det lett med vann og dryss med litt hvetemel på toppen.

Stek brødet på nederste rille i 15 minutter før du senker temperaturen til 200 °C og steker videre i 10-15 minutter.
Avkjøl brødet på rist (om du ønsker litt mykere skorpe dekker du brødet med ett klede mens det avkjøles).
Brødet kan fryses inntil 6 måneder.

Håper det smaker!
Ny stekt er det best :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar